Emmeke een jonge vleeskuikenhoudster

Emmeke een jonge vleeskuikenhoudster

Emmeke en Stijn Derks agrarische fotografiekuikentjeskuikentje bij voedersysteempasgeboren kuikentjeEmmeke een jonge vleeskuikenhoudster

Emmeke runt samen met haar vriend Stijn Derks een vleeskuikenbedrijf in Groesbeek.
Vleeskuikens zijn kippen die worden gehouden voor het vlees.
Zij werken met het systeem One2Born. Dit betekent dat de eieren in de stal uitkomen. In de stal heerst er een constante temperatuur van 36/37 graden Celsius, een ideaal klimaat voor een broederij. Deze temperatuur wordt om de 4 uur gemeten.
Een paar dagen nadat de eieren aangeleverd zijn komen ze uit. Het uitkomstpercentage bij Derks is ongeveer 98% wat vrij goed is.
Voordat een ei uitkomt stijgt de temperatuur van het ei iets omdat de kuikentjes druk bezig zijn om eruit te komen. Het kuiken opent het ei zelf door met grote tussenpozen (rustpauzes) het ei aan te pikken. Als het kuiken zichzelf uit het ei geworsteld heeft gaat het rusten en opdrogen. Daarna gaat het op zoek naar voedstel en warmte.
Het gebeurt heel af en toe dat er een kuikentje geboren wordt waarvan de hele dooierzak nog zichtbaar is. (hier halen ze voedingsstoffen uit). De bedoeling is dat de voedingsstoffen door het lichaam opgenomen wordt, wat soms niet helemaal goed gaat. Soms worden deze alsnog opgenomen via de navel.
Het One2Born systeem is nog vrij nieuw in Nederland. Het is een houder die het mogelijk maakt dat 18-daagse voorbebroede eieren vervoerd kunnen worden van een broederij naar een stal. Dit heeft als voordeel dat de geboorte kan plaatsvinden in een stal. Het levert veel minder stress op dan dat de reeds geboren kuikens vervoerd moeten worden naar een pluimveestal. Tevens zorgt het voor een reductie van antibiotica en een veel gezonder en sterker kuiken.