De handen doen het werk bij de Pioenenteelt in Merselo

De handen doen het werk bij de Pioenenteelt in Merselo

De pioenenteelt in Merselo is begonnen

Bij Luc van Dijk bloembollenkwekerij zijn de seizoenarbeiders uit het Polen hard aan het werk om de pioenen van het veld te halen.
Het is een kleurrijk tafereel om naar te kijken.
De poolse medewerkers nodigen me van harte uit om mee te lopen en te kijken en vooral te fotograferen wat hun werkzaamheden zijn. De stemming in de groep is goed. Natuurlijk moet er gewerkt worden, maar er wordt ook wel gelachen, vooral naar mij ☺.

 

Luc en zijn zoontje helpen ook mee in de pioenteelt om de bakken met pioenrozen van het land te halen en om er een nieuwe voorraad neer te zetten. Voor de kleine dreumes werd het uiteindelijk wel een hele lange dag om wakker te blijven vooral met het mooie weer. En als je nog maar klein bent mag je best even  je oogjes dicht doen en een dutje doen.

Ik heb jaren geleden toen ik nog in de uitzendbranche werkte samengewerkt met Poolse mensen. Het is jammer dat ik buiten de woorden cześć (hallo) en dziękuję bardzo (heel hartelijk dank) niet veel meer kan herinneren. Zelf heb ik het bijzonder gevonden om deze mensen te begeleiden. Echtparen komen hier vaak samen naar toe en laten hun kinderen achter bij opa en oma om voor hen geld te verdienen. Geld voor een beter leven, een leven zoals wij dat hier allemaal normaal vinden. Ze doen hier vaak zwaar werk en zijn lang van huis af. Daar heb ik echt respect voor.

En als ik dan toch zo lekker aan het fotograferen ben, dan kan ik gelijk even mooie pioen”waardige”plaatjes schieten

Heb je interesse in een fotoshoot neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden

De reportage Pioenenteelt in Merselo is tot stand gekomen met medewerking van de Poolse seizoenswerkers waarvoor heel veel dank